Stjernebilleder

Jeg vil prøve at lave en lille hurtig guide til stjerne fotografering. Så kan jeg lave en mere detaljeret senere.

  • Find et mørkt sted
  • Find et lyst bredt glas
  • Udstyr: Stativ, “crop” kamera med kit optik: 18mm f/3.5 20s iso 6400 raw

Opsumering

Opsumering på nedenstående er at man kan sagtens komme igang med det man har, men bedre kamera og optik kan give bedre resultater. Med en kit optik 18-55 f/3.5 - 5.6, zoom helt ud til 18mm, og åben blænden helt til 3.5. med 18mm kan man typisk åbne i 20 sekunder, før stjerne begynder at blive aflange pga. jordens rotation. blænde f/3.5 og iso 3200 eller 6400.

Et mørkt sted

Det vigtigste er at komme langt væk fra “lysforurening”, så find et god mørkt sted væk fra byerne og helst ved nymåne. Jo mørkere jo bedre. En klar himmel så stjerne er synlige giver sig selv, og den sidste ting at tænke på er at finde noget have i forgrunden på billedet. Mere om det i et senere indlæg.

Udstyr

Mht udstyr så gælder det om at finde den optik med mest vidvinkel og med den største blændeåbning.

Standard kit optik 18-55

Lad os starte med 18-55mm på 18mm f/3.5.

Vi vil gerne have så meget lys ind som muligt, så derfor vil vi gerne have en lang lukketid. Jorden drejer rundt, og derfor er stjernerne ikke stationære, hvilket betyder at med 18mm kan vi have en lukketid på op til 20s. På 50mm kan man have en maks lukketid på ca. 7 sekunder, dvs man får kun 1/3 lys ind som på 20 sekunder. Hvis du er heldige at have et super hvidvinkel på 12mm kan du have en lukketid på 30 sekunder.

Lad os antage at du bruger 18mm og en lukketid på 20s, helt åbnet op på blænde 3.5, skal du nok typisk bruge iso 6400.

Det jeg typisk gør er at starte med det højeste iso mit kamera kan og så sætte lukketiden til f.eks. 1s. og tage et billede. Herfra vil jeg justere lukketiden op eller ned ind til jeg har noget der giver mening. Lad os sige du kommer frem til at starte med iso 12.800 og 5s passer til at få stjerne frem. Så kan kan du begynde at halvere iso mens du fordobler lukketiden ind til du rammer maks lukketiden. I dette tilfælde vil det være 2 fordoblinger (5s -> 10s -> 20s) og dermed to halveringer i iso (12800 -> 6400 -> 3200).

Nå du har det på plads ved du det til næste gang og har et godt start punkt. Grunden til at jeg starter på max iso, er for at få en hurtigere lukketid mens jeg tester. så jeg ikke skal vente f.eks. 30s mellem hver justering. Samtidig kan jeg justere min komposition flere gange med prøve billeder med super meget støj. Når det er på plads justere jeg iso ned og lukketid op og tager det “rigtige” billede.

50mm f/1.8

Med f.eks. 50mm f/1.8 i forhold til 18mm f/3.5, så får du to stop lys mere, dvs. for at tage den samme exponering kan du gå to gange ned i iso. Til gengæld må du kun have lukkeren åben i 7 sekunder, så det giver ca. det samme (20s -> 10s -> 5s). Altså skal du skyde med samme iso på “50mm f/1.8 7s” som “18mm f/3.5 20s”, og lad os antage at det er iso 6400.

12mm f/2

Hvis du nu havde en 12mm f/2 kunne du have en lukketid på 30s. dvs et halv stop ned i iso til iso 4800. Samtidig tager f/2 mere lys ind end f/3.5 ( 4 -> 2.8 -> 2 er 2 stop) næsten to stop mere lys. så med det halv fra lukketiden bliver det til ca. 2 stop, så du ender på 12mm f/2 30s iso 1600. Dvs. Du får et billede med mindre støj..

Min favorit stjerne optik på crop er netop Samyang 12mm f/2. Det er lille, let og rimelig billigt (ca. 2000kr) og du kan næsten ikke få bedre. 12mm får samtidig en stor del af mælkevejen med. Et andet godt er samyang 24mm f/1.4 (et stop bedre end f/2 så halvering af iso igen, men da det er 24mm skal du ned på 15s, så nok iso 1000).

Fullframe

Hvis du skifter til fullframe du mindre støj på samme iso. En af favoritterne her er Samyang 24mm f/1.4. Med den ser du lige lidt bredere end 18mm på crop, men næsten det samme. Dvs. lukketiden er stadig 20s. Fra f/4 til 1.4 er der 4 -> 2.8 -> 2 -> 1.4 = 3 stop. Dvs hvor du før brugte iso 6400 kan du nu nøjes med iso 800.

Hvis man ikke har noget der er super bredt (<18mm) kan det give mening at lave panorame og sæte flere billeder sammen. Mere om det senere.

Biledet i toppen er taget med et Sony A7 full frame kamera og et 28mm f/2 iso 3200 10s.

Redigering

Selve redigeringen betyder super meget. Der er mange farver på himlen som ikke bare lige er synlige. Mere om det senere.

Det var lige en hurtig forklaring på hvordan man kommer igang.

Jeg har lagt mine astro billeder op på flickr, og du kan se kamera og indstillinger for hvert billede der.